20 Kasım 2009 Cuma

ÖZÜR ÇİÇEĞİ

Günümüzde sevgililer arasında, arkadaşlık da, dostluk da, ya da herhangi bir sebebe bağlı ilişkilerde, özür durumunu içeren olaylarda, gönül almanın en güzel yollarından biri karşı tarafa özür mahiyetinde çiçek göndermektir. Çiçeğin görünüşünden, kokusundan, renklerinden ve tabiatı temsil etmesinden ötürü kişiye verdiği haz duygusu da çok büyüktür.

Çiçeklerin insan üzerinde olumlu etkiler bırakmasının yanı sıra, insan psikolojisini iyileştirdiği de bilinmektedir. Örneğin; hasta olan bir kişiye özellikle çiçek gönderilmesinin sebeplerinden biri hastanın öncelikli ruh halini düzeltmektir. Burdan yola çıkarak şunu düşünebiliriz. Bir kişinin kalbini kırdığımız zaman çiçek göndermekle birlikte, o kişinin ruh halinin düzeleceğini düşünüp kendimizce ilk adımı atmış olarak düşünebiliriz.
Özellikle insanoğlunun “hatasız kul olmaz” misali, elbette ki sosyal ya da özel ilişkilerinde hata yapması, kalp kırması ya da yanlış anlaşılması çok doğal bir durumdur. İşte bu durumda gönül almakta yapılabilecek en güzel olaylardan biri çiçek göndererek özür dilemektir. Şöyle bir durum söz konusu olabilir. Kimi zaman kişi kendini sözlü olarak ifade edemeyebilir. Bu kişisel ya da yapıyla alakalı bir durumdur. Böyle durumlarda jest yapıp çiçek göndermek akla gelebilecek güzel bir fikirdir.

Özür çiçeği; çok klasik bilinen fakat aynı zamanda çok da etkili olduğu gözlenen bir yöntemdir. Masumiyeti temsil etmesinden dolayı özür dileyen kişinin pişmanlığının yanı sıra kendini pişmanlık sonrası masum göstermesi anlamında da kullanılır.

2 yorum: